Peer login

Veelgestelde vragen

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hiv is het virus dat iemands afweersysteem aantast. Door een verzwakt afweersysteem maken andere virussen en bacteriën meer kans iemand ziek te maken. Het virus zit in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. De enige manier om erachter te komen of je hiv hebt is door het doen van een hiv-test. Hiv is goed te behandelen, hoe eerder hoe beter. Het is nooit te laat om je te laten testen. Zonder behandeling met medicijnen krijgt iemand uiteindelijk aids. Aids kan dodelijk zijn.

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv is goed te behandelen. Je spreekt van aids als het afweersysteem zo sterk is verzwakt dat het niet meer opgewassen is tegen virussen en bacteriën die het normaal gesproken wel goed aankan. Aids is een ernstige aandoening waaraan je kunt overlijden.

Je kunt hiv oplopen door seks zonder condoom. Bij anale seks is de kans groter. Orale seks (pijpen en beffen) geeft een klein risico. Als de slijmvliezen beschadigd zijn, bijvoorbeeld door soa’s of medische ingrepen, is de kans op overdracht groter.

Je kunt ook hiv krijgen door contact met geïnfecteerd bloed. Bijvoorbeeld door drugsgebruik, besmette naalden of een bloedtransfusie in een land buiten Nederland. Moeders kunnen hiv op hun baby’s overdragen.

Hiv verspreidt zich NIET via lucht of water, insecten, speeksel, tranen, zweet, zoenen, handen schudden, hetzelfde bestek of toilet gebruiken.

Een soa vergroot de kans om hiv op te lopen. Ook kan iemand die zowel hiv heeft én een andere soa, hiv gemakkelijker op een ander overbrengen. Onder andere syfilis verhoogt de kans om hiv op te lopen. Een betrouwbare soa-test kan gedaan worden bij de soa-polikliniek van de GGD of huisarts.

Je kunt niet aan de buitenkant zien of iemand een hiv-infectie heeft. De enige manier om erachter te komen of iemand hiv heeft is door een hiv-test. Er zijn wel symptomen die kunnen wijzen op een hiv-infectie. Enkele weken na het oplopen van een hiv-infectie kan een persoon ‘griepachtige verschijnselen’ doormaken. De verschijnselen trekken vanzelf weer weg. Ga voor meer informatie naar hebikhiv.nl.

Zonder medicijnen tegen hiv wordt het afweersysteem in de loop van de tijd aangetast, waardoor er klachten ontstaan die uiteindelijk tot de diagnose aids lijden. Hoe snel dit gebeurt en welke klachten ontstaan verschilt van persoon tot persoon.

Ook al merk je zelf in eerste instantie vaak niets van een hiv-infectie, je kunt toch hiv op anderen overdragen.

Als je risico hebt gelopen op hiv dan kun je je laten testen. Ga naar ‘Testen op hiv’ voor meer informatie.

Let op: Als je in de afgelopen 72 uur een reëel risico hebt gelopen op hiv (bijvoorbeeld door onveilige seks met een hiv-geïnfecteerde partner of door het prikken aan een met hiv besmette naald), dan kun je mogelijk een PEP-behandeling krijgen. PEP staat voor post-expositie-profylaxe en is een kuur met hiv-remmers om een hiv-infectie te voorkomen. In de meeste gevallen lukt het hiermee een hiv-infectie te voorkomen. Het is van belang zo snel mogelijk met de kuur te beginnen, in elk geval binnen 72 uur na het risico. Zie ook: ‘Waar kan ik terecht voor PEP?’.

PEP staat voor post-expositie-profylaxe en is een kuur met hiv-remmers om een hiv-infectie te voorkomen. PEP wordt voorgeschreven in risicosituaties, wanneer iemand zeer waarschijnlijke werd blootgesteld aan hiv. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met de PEP-behandeling te beginnen, in ieder geval binnen 72 uur, maar het liefst binnen een paar uur na de mogelijke infectie (het moment dat het virus het lichaam is binnengedrongen). Een PEP-behandeling duurt vier weken en geeft vaak bijwerkingen. In de meeste gevallen lukt het om met PEP een hiv-infectie te voorkomen. Zie ook ‘Kom ik in aanmerking voor PEP?’ en ‘Waar kan ik terecht voor PEP?’.

Niet in alle gevallen waarbij risico is gelopen op hiv wordt PEP voorgeschreven. Een arts bij een locatie waar PEP wordt verstrekt zal jouw risico op hiv inschatten en beoordelen of PEP nodig is. De bijwerkingen van PEP moeten opwegen tegen het risico van een hiv-infectie. Als de arts oordeelt dat je een reëel risico hebt gelopen op hiv, en de risicosituatie is korter dan 72 uur geleden, dan krijg je een PEP-behandeling. Zie ook ‘Waar kan ik terecht voor PEP?’.

PEP wordt niet overal in Nederland aangeboden. Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts of de GGD in je regio om te weten waar je terecht kunt (zie soa-poli vinder). Buiten kantoortijden en in het weekend kun je bellen met de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Bel altijd eerst, want niet elk ziekenhuis biedt PEP aan. Voor een lijst met ziekenhuizen die een hiv-behandelcentrum hebben, zie hiv-behandelcentra).

Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je de arts spreekt die gaat over de verstrekking van PEP. Vertel deze arts precies wat er is gebeurd. Indien mogelijk, neem dan de partner met wie je het risico hebt gelopen mee.

Wacht niet te lang: PEP is alleen zinvol als je binnen 72 uur ná het gelopen risico met de medicatie begint. Hoe eerder je begint, des te groter de kans dat je geen hiv-infectie krijgt.

PrEP is een pil die je goed kan beschermen tegen hiv. De afkorting PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. De pil (Truvada ®) bevat twee werkzame stoffen (Tenofovir en Emtricitabine) die voorkomen dat hiv het lichaam binnendringt. Truvada is oorspronkelijk een geneesmiddel voor hiv-behandeling.

PrEP biedt een sterke bescherming tegen hiv, ook als je het condoom weleens vergeet.

Als je jezelf beschermt met PrEP en je komt in aanraking met hiv, dan zorgt de pil ervoor dat het virus geen cellen kan binnendringen om zich daarin te vermenigvuldigen. Zo blijf je hiv-negatief. PrEP werkt alleen als je genoeg van de werkzame stof in je bloed hebt voordat je in aanraking komt met hiv.

Meestal neem je één keer per dag 1 pil van het middel Truvada ® of een generieke (merkloze) variant ervan. Dagelijks gebruik van PrEP wordt wereldwijd het meest toegepast.

PrEP blijkt ook goed te werken als je het alleen gebruikt rond dagen dat je seks hebt. Dit noemen we periodiek of intermitterend gebruik. Mensen die hun seksactiviteiten goed kunnen plannen kunnen voor die optie kiezen.

Je neemt bij intermitterend gebruik een dubbele dosis (twee pillen) 2 tot 24 uur VOOR de seks en vervolgens 24 en 48 uur later nog één pil.

Als je meerdere dagen achter elkaar seks hebt, ga je hiermee door totdat je tweemaal een pil hebt genomen na het laatste sekscontact.

Als je PrEP wilt gaan gebruiken raden we aan dit met je huisarts te bespreken of met een arts van een soa-poli. Zij kunnen je helpen bepalen of PrEP geschikt is voor jou. Ze zullen een paar lichamelijke tests doen, bijvoorbeeld een nierfunctietest, maar vooral een hiv-test.

Een hiv-test toont niet het hiv-virus zelf aan, maar de anti-lichamen tegen hiv. Als iemand een hiv-infectie oploopt maakt het menselijk afweersysteem specifieke stoffen (anti-lichamen) tegen het virus aan.

Als een hiv-test deze anti-lichamen aantoont, is de test ‘hiv-positief’. Dit betekent dat er mogelijk sprake is van een hiv-infectie. Een vervolgtest is nodig om dit te bevestigen.

Als een hiv-test geen anti-lichamen aantoont, is de test ‘hiv-negatief’. Dit betekent dat er geen hiv-infectie is, of dat iemand zijn/haar hiv-infectie kort geleden heeft opgelopen. In het begin van een hiv-infectie zijn er namelijk nog niet genoeg anti-lichamen om door een hiv-test te kunnen worden aangetoond. Deze periode duurt drie maanden en heet de ‘window-fase’ of ‘window-periode’. Het is dan belangrijk om drie maanden na het laatste risico op hiv, opnieuw te testen en geen risico op hiv te lopen tussen de beide tests.

Veel mensen die geïnfecteerd zijn met hiv zijn zich daar niet van bewust. Een deel van hen ontdekt het pas als zij zeer ziek zijn en aids krijgen. Wanneer de diagnose hiv laat wordt gesteld, is er belangrijke tijd verloren voor behandeling en zorg. Toch is het nooit te laat om je te laten testen.

Door je te laten testen op hiv kun je zorgen voor je eigen gezondheid en die van anderen. Wanneer je weet dat je hiv hebt, kun je maatregelen nemen om infectie van anderen te voorkomen. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid te zorgen voor zijn eigen gezondheid en die van anderen, vooral voor die van zijn/haar seksuele partner(s).

Er zijn altijd voordelen, onafhankelijk van wat de uitslag van de test is:

• Als blijkt dat je geen hiv hebt (hiv-negatief), dan geeft dat geruststelling. Je kunt stappen zetten om veilig te vrijen en hiv-negatief te blijven.

• Als blijkt dat je wel hiv hebt (hiv-positief), dan kun je zorg en behandeling krijgen. Een hiv-infectie betekent niet dat je aids hebt of zal krijgen en hieraan zult overlijden. Hoewel hiv (nog) niet te genezen is, zijn er wel goede medicijnen die het virus onderdrukken. Deze medicijnen heten hiv-remmers. Zo snel mogelijk starten met hiv-remmers heeft grote voordelen: je voorkomt dat hiv het afweersysteem beschadigt én je hebt veel minder kans om hiv op iemand over te dragen.

Als iemand een hiv-infectie oploopt maakt het menselijk afweersysteem specifieke stoffen (anti-lichamen) aan. De hiv-test reageert als deze antilichamen aanwezig zijn. In de eerste drie maanden na infectie kan het aantal antilichamen te klein zijn om door de hiv-test te worden opgepikt. De test geeft dan ten onrechte aan dat je niet met hiv geïnfecteerd bent.

Let wel: juist in deze periode is de hiv-infectie extra infectieus en kan hiv dus sneller worden overgedragen op andere mensen.

Voorbeeld: Robert doet vandaag een hiv zelf-test. De test geeft aan dat hij geen hiv heeft. Dit betekent dat Robert tot drie maanden geleden geen hiv-infectie heeft opgelopen. Het is wel mogelijk dat hij in de afgelopen drie maanden hiv heeft opgelopen, ook al toont de test nu geen hiv-infectie aan.

Als Robert gisteren onveilig seksueel contact heeft gehad en hierbij hiv heeft opgelopen, dan laat de test dit nog niet zien. Als Robert zich over 3 maanden opnieuw test op hiv, dan geeft de test wél aan dat hij hiv heeft opgelopen.

Je hebt zojuist een goede hiv-zelftest ontvangen voor thuisgebruik. Je kunt ook een hiv-test laten doen bij:

De soa-polikliniek of huisarts

Naast een hiv-test, wordt hier ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) getest. Mensen met een zorgverzekering krijgen de testen bij de huisarts vergoed, maar wel met aftrek van het eigen risico. De testen bij de soa-polikliniek zijn gratis.

www.mantotman.nl

Het testlab van mantotman.nl biedt een totaal soa/hiv testpakket voor mannen die seks hebben met mannen in de regio's Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Den Haag, Delft en Zoetermeer. Je kunt je gratis laten testen bij een laboratorium in de buurt.

Bij het risico van een hiv-overdracht door seks wordt aanbevolen om ook meteen op andere soa's te testen, omdat het risico daarop dan ook aanwezig is. Andere soa's komen veel vaker voor dan een hiv-infectie.

Dat verschilt per soa-onderzoek en per verzekeraar. Meestal valt een soa-test onder de basisverzekering. Houd rekening met je standaard eigen risico. Wil je zeker zijn van de kosten? Neem dan eerst contact op met je huisarts en zorgverzekeraar. Een soa-onderzoek bij een soa-poli van de GGD is gratis.

Voordat de test wordt gedaan krijg je informatie over soa- en hiv-testen. De arts of verpleegkundige zal bespreken of je risico loopt of hebt gelopen. Je kunt vragen stellen of je twijfels of angsten bespreken.

Er zal bloed worden afgenomen. Dit wordt in het laboratorium onderzocht op hiv-antilichamen. De uitslag krijg je meestal na enkele dagen. Op de meeste locaties wordt een sneltest gedaan, waarbij je kunt wachten op de testuitslag. Bij het geven van het testresultaat krijg je informatie. 

Als hiv wordt vastgesteld, word je doorverwezen voor zorg. Vaak zal in overleg ook gekeken worden of je partner(s) ingelicht kunnen worden.

Nee. Een huisarts of specialist vraagt niet standaard een hiv-test aan als er bloedonderzoek wordt gedaan. Dit houdt in, dat als je ooit eerder een bloedonderzoek hebt laten doen, je niet automatisch getest werd op hiv. Als je eerder een bloedonderzoek hebt gehad waarvan de uitslag goed was, vraag dan na of er ook op hiv werd getest. Zo niet, dan heb je nog geen hiv-test gehad.

Ja. Een hiv-test is altijd mogelijk. Dit heeft geen invloed op een verblijfsvergunning of asielaanvraag. Als zou blijken dat je hiv hebt, is behandeling ook zonder verzekering mogelijk. Iedereen in Nederland heeft recht op medische zorg. Iedere dokter en verpleegkundige is verplicht om medische zorg te verlenen, ongeacht of iemand verzekerd is of geld heeft. Als iemand niet verzekerd is, wordt er gekeken hoeveel hij/zij zelf bij kan dragen aan de kosten van een behandeling.

Mensen zonder verblijfsvergunning kunnen geen zorgverzekering afsluiten. Als zij hiv-medicatie nodig hebben of als onlangs hiv bij hen is vastgesteld, kunnen ze zich via een arts laten doorverwijzen naar een ziekenhuis. Zij kunnen een beroep doen op bepaalde regelingen om hiv-zorg te krijgen. De hiv-consultent in het ziekenhuis kan hierover informatie geven.

Geen hiv (hiv-negatief):

Dit is goed nieuws: er zijn geen hiv-antilichamen gevonden. Je hebt hoogstwaarschijnlijk geen hiv. Zoals bij elke test, is er een kans op een onjuiste uitslag. Om dit te verkleinen is het belangrijk dat je de test volgens de gebruiksaanwijzing uitvoert en dat je in de afgelopen drie maanden géén risico op hiv hebt gelopen. Zie ook ‘Wat is de window-fase’.

Wel hiv (hiv-positief):

Dit betekent dat je mogelijk een hiv-infectie hebt. Het is noodzakelijk dat je een vervolgtest laat doen bij de soa-poli (GGD), huisarts of ziekenhuis. Mocht de vervolgtest uitwijzen dat je een hiv-infectie hebt, dan is het belangrijk om te weten dat er goede behandeling is waardoor je goed kunt leven met hiv.

De hiv-zelftest van OraQuick is geen speekseltest. De test maakt gebruik van mondvocht, dat licht verschilt van speeksel. Mondvocht wordt verzameld bij de tandvleesrand en bevat antilichamen. Antilichamen zijn eiwitten die door het immuunsysteem (het verdedigingssysteem) van het lichaam worden geproduceerd om infecties te bestrijden. Als er antilichamen tegen hiv in iemands lichaam aanwezig zijn, betekent dit dat de desbetreffende persoon met hiv is geïnfecteerd.

Een test op antilichamen tegen hiv heeft als doel om cellen aan te tonen die het immuunsysteem (het verdedigingssysteem) van het lichaam aanmaakt als reactie op een hiv-infectie. Wanneer het hiv-virus het lichaam binnentreedt, maakt het lichaam antilichamen aan. In het geval van hiv kunnen deze antilichamen de infectie niet afweren. De aanwezigheid van deze antilichamen kan wél worden gebruikt om te bepalen of iemand een hiv-infectie heeft. De meeste hiv-tests tonen de aanwezigheid van antilichamen tegen hiv aan in plaats van het virus zelf.

Gebruik de OraQuick hiv-zelftest niet als een eerdere test bij jou hiv heeft vastgesteld. Neem contact op met je huisarts om een passend behandelingsplan op te stellen.

Gebruik het testpakket niet als de uiterste vervaldatum is verstreken. Dan kunnen de testresultaten namelijk niet worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als er onderdelen van het OraQuick testpakket ontbreken, beschadigd zijn of als ermee is geknoeid (bijvoorbeeld als een van de onderdelen is geopend of beschadigd), kan je het testpakket niet gebruiken. In dat geval kunnen de testresultaten niet worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status. Gooi het testpakket weg. Sluit hiertoe de verpakking en stop deze in de bijgeleverde wegwerpzak. Je kunt de zak met het normale huisafval weggooien.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

De OraQuick hiv-zelftest is bestemd voor personen van 18 jaar en ouder. De test is dus niet voor kinderen onder de 18 jaar bedoeld. Als je kind jonger is dan 18 jaar en je je zich zorgen maakt dat hij of zij met hiv is geïnfecteerd, bespreek dit dan met de huisarts.

Je testpakket moet worden bewaard bij een temperatuur tussen de 2 en 30 graden Celsius, of 36 tot 86 graden Fahrenheit. Bewaar het testpakket op een droge plek en vermijd direct zonlicht of uiterst warme of koude omgevingen.

De OraQuick hiv-zelftest moet worden bewaard bij een temperatuur tussen de 2 en 30 graden Celsius, of 36 tot 86 graden Fahrenheit. Als het testpakket langdurig (3 uur of langer) is bewaard in een uiterst warme (30 graden Celsius / 86 graden Fahrenheit of hoger) of koude (2 graden Celsius / 36 graden Fahrenheit of minder) omgeving, kan je de OraQuick hiv-zelftest niet meer gebruiken. Gooi het testpakket weg. Sluit hiertoe de verpakking en stop deze in de bijgeleverde wegwerpzak. Je kunt de zak met het normale huisafval weggooien.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als er geen vloeistof in het testbuisje aanwezig was toen je het testpakket opende, zal de test niet langer naar behoren werken. Onze excuses voor het ongemak. Gooi het testpakket weg. Sluit hiertoe de verpakking en stop deze in de bijgeleverde wegwerpzak. Je kunt de zak met het normale huisafval weggooien.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als je meer dan 30 minuten voordat je met de test-stick over je tandvlees wreef iets hebt gegeten of gedronken én alle aanwijzingen in de testhandleiding of op de website nauwkeurig hebt opgevolgd, zullen de testresultaten nauwkeurig zijn.

Als je minder dan 30 minuten voordat je met de test-stick over je tandvlees wreef iets hebt gegeten of gedronken, kun je niet vertrouwen op de nauwkeurigheid van de testresultaten en moet je de test herhalen met een nieuw testpakket. Volg daarbij alle gebruiksaanwijzingen nauwkeurig op. De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als je meer dan 30 minuten voordat je met de test-stick over je tandvlees wreef je tanden hebt gepoetst en alle aanwijzingen in de handleiding of op de website nauwkeurig hebt opgevolgd, zullen de testresultaten nauwkeurig zijn.

Als je minder dan 30 minuten voordat je met de test-stick over je tandvlees wreef je tanden hebt gepoetst, kun je niet vertrouwen op de nauwkeurigheid van de testresultaten en moet je de test herhalen met een nieuw testpakket. Volg daarbij alle gebruiksaanwijzingen en testinstructies nauwkeurig op. De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Gooi het testpakket weg. Sluit hiertoe de verpakking en stop deze in de bijgeleverde wegwerpzak. Je kunt de zak met het normale huisafval weggooien. Hiervoor zijn geen aanvullende voorzorgsmaatregelen vereist.

Als je de test-stick uit het buisje verwijderde voordat de wachttijd van 20 minuten voorbij waren, of als de test-stick uit het buisje is gevallen, zullen de testresultaten niet langer geldig zijn, ook niet als je de test-stick direct hebt teruggeplaatst. Zoals in de instructies is aangegeven moet de test-stick minimaal 20 minuten in het buisje aanwezig blijven. Als dat niet het geval is, kunnen de testresultaten niet worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status.

Gooi het testpakket weg. Sluit hiertoe de verpakking en stop deze in de bijgeleverde wegwerpzak. Je kunt de zak met het normale huisafval weggooien. Hiervoor zijn geen aanvullende voorzorgsmaatregelen vereist. Herhaal de OraQuick-test met een nieuw testpakket en volg alle gebruiksaanwijzingen en testinstructies nauwkeurig op.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als er tijdens het afnemen van de test een andere stof dan het mondvocht van je tandvlees in contact is gekomen met de punt van de test-stick of de vloeistof in het buisje, zullen de testresultaten niet langer geldig zijn.

Stoffen die de testresultaten onbetrouwbaar maken, zijn onder meer eten, water en andere vloeistoffen, zoals alcoholhoudende dranken en lippenbalsem/lippenstift.

Als je de test-stick per ongeluk hebt laten vallen en het in contact is gekomen met de wasbak, het toilet, de vloer, tafel, een aanrecht of iets anders dan je tandvlees, kunnen de testresultaten niet worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als je de testresultaten meer dan 40 minuten afleest nadat je de test-stick in het buisje hebt geplaatst, kunnen de testresultaten niet langer worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status.

Gooi het testpakket weg. Sluit hiertoe de verpakking en stop deze in de bijgeleverde wegwerpzak. Je kunt de zak zonder verdere voorzorgsmaatregelen met het normale huisafval weggooien.

Herhaal de OraQuick-test met een nieuw testpakket en volg alle gebruiksaanwijzingen en testinstructies nauwkeurig op. Plaats de test-stick minimaal 20 minuten en maximaal 40 minuten in het buisje alvorens het testresultaat af te lezen.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Nee. De OraQuick hiv-zelftest is strikt voor eenmalig gebruik bestemd. Als je de test-stick of het buisje voorafgaand aan de test hebt gebruikt, als er voorafgaand aan de test mee is geknoeid, of als je onderdelen van het testpakket voor andere tests hebt gebruikt, zullen de testresultaten niet nauwkeurig zijn.

Als er een klein beetje bloed op de test-stick terecht is gekomen toen je ermee over je tandvlees wreef, zullen de resultaten nog altijd nauwkeurig zijn. Bloed wordt niet als een lichaamsvreemde stof beschouwd. Kleine hoeveelheden bloed zullen geen nadelige invloed hebben op de nauwkeurigheid van de testresultaten.

Als je echter bloed of andere lichaamsvloeistof (zoals urine of sperma) als monster hebt gebruikt in plaats van mondvocht, kunnen de testresultaten niet worden geschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status.

Je kunt controleren of de test goed heeft gewerkt door te kijken of er een streepje naast de letter "C" verschijnt. Als je een streepje ziet, zullen de testresultaten nauwkeurig zijn. Zie je geen streep naast de letter "C", dan werkt de test niet goed en zul je een nieuw testpakket moeten gebruiken. De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als er tijdens het afnemen van de test een andere stof dan het mondvocht van je tandvlees in contact is gekomen met de punt van de test-stick of de vloeistof in het buisje, zullen de testresultaten niet langer geldig zijn.

Stoffen die de testresultaten onbetrouwbaar maken, zijn onder meer eten, water en andere vloeistoffen, zoals alcoholhoudende dranken en lippenbalsem/lippenstift.

Als je de test-stick per ongeluk hebt laten vallen en het in contact is gekomen met de wasbak, het toilet, de vloer, tafel, een aanrecht of iets anders dan je tandvlees, kunnen de testresultaten niet worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status. Je zult een nieuw testpakket moeten gebruiken. De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als je niet zeker weet of je op juiste wijze een monster van het mondvocht op je tandvlees hebt genomen, moet je controleren of er op de test-stick naast de letter "C" een streepje te zien is.

Als er naast de letter "C" op de test-stick een streepje zichtbaar is, kun je er zeker van zijn dat de test goed werkt en dat de testresultaten nauwkeurig zijn. Dit zal gebeuren als je de instructies op de juiste wijze hebt opgevolgd en je minimaal 20 minuten en maximaal 40 minuten hebt gewacht nadat je de test-stick in het buisje hebt geplaatst.

Als je géén streepje naast de letter "C" ziet, werkt de test niet goed en zul je een nieuw testpakket moeten gebruiken. De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als de test-stick in contact is gekomen met de vloeistof in het buisje voordat je een monster van het mondvocht op je tandvlees nam, zullen de testresultaten niet nauwkeurig zijn. In dat geval kunnen de testresultaten niet worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status. Je zult een nieuw testpakket moeten gebruiken.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Het is veilig om de OraQuick hiv-zelftest te gebruiken als je een beugel of slotje draagt.

Zodra je met de test-stick een monster van het mondvocht op je tandvlees hebt genomen, heb je 30 minuten de tijd om de test-stick in het buisje te plaatsen.

Als je dit doet en alle instructies correct opvolgt, zullen de testresultaten nauwkeurig zijn.

Als je na het nemen van een monster meer dan 30 minuten wacht met het plaatsen van de test-stick in het buisje, zullen de testresultaten niet nauwkeurig zijn. In dat geval kunnen de testresultaten niet worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status. Je zult een nieuw testpakket moeten gebruiken. De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Er moet vloeistof in het buisje zitten om de test uit te kunnen voeren en nauwkeurige testresultaten te krijgen. Als er vloeistof aanwezig is, kun je de test volgens de instructies uitvoeren. Je kunt controleren of de test goed werkt door te kijken of er een streepje naast de letter "C" op de test-stick verschijnt. Als je een streepje ziet, zullen de testresultaten nauwkeurig zijn.

Zie je geen streepje naast de "C", dan werkt de test niet goed. De test werkt alleen als er een streepje verschijnt bij het gebied dat met de letter "C" is gemarkeerd. Is dit niet het geval, dan kunnen de testresultaten niet worden beschouwd als een nauwkeurige indicatie van je hiv-status. Je zult een nieuw testpakket moeten gebruiken. De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

De letter "C" op het test-buisje staat voor "controle". Er moet een streepje naast de letter "C" verschijnen als je de instructies correct hebt opgevolgd en 20 minuten hebt gewacht nadat je de test-stick in het buisje hebt geplaatst. Als er géén streepje naast de letter "C" verschijnt, betekent dit dat de test niet naar behoren werkt. In dat geval zul je een nieuw testpakket moeten gebruiken.

De letter "T" op de test-stick staat voor "test." Als er een streepje zichtbaar is naast de letter "T", hoe vaag ook, en er eveneens een streepje naast de letter "C" te zien is, betekent dit dat je mogelijk een hiv-infectie hebt. In dat geval moet er een vervolgtest worden uitgevoerd om de testresultaten te bevestigen. Als er wel een streepje zichtbaar is bij de letter "T', hoe vaag ook, maar geen streepje bij de letter "C", betekent dit dat de test niet naar behoren werkt en dat je een nieuw testpakket moet gebruiken.

Als het eerste resultaat aangeeft dat je mogelijk een hiv-infectie hebt, moet er een vervolgtest worden uitgevoerd om de testresultaten te bevestigen. Neem contact op met de soa-polikliniek van de GGD of huisarts voor een vervolgtest in een professionele medische omgeving. Een arts, kliniek of zorgprofessional zal de resultaten van de OraQuick® hiv-zelftest moeten bevestigen.

Na het openen van het zakje van de test-stick moet je de test binnen 30 minuten uitvoeren. Haal de test-stick pas uit het zakje als je daadwerkelijk klaar bent om de test af te nemen.

Het zakje binnen de verpakking van de test-stick voorkomt dat er tijdens de opslag vocht in contact met de test-stick kan komen. Het zakje mag niet worden gebruikt tijdens het uitvoeren van de OraQuick-test. Je kunt het weggooien bij het normale huisafval.

Tot dusver bestaat er geen bewijs dat het gebruik van antibiotica of medicijnen (anders dan medicijnen die verband houden met hiv) van invloed zijn op de testresultaten. Je kunt de test volgens de aanwijzingen uitvoeren.

Als je een gebitsprothese draagt die je tandvlees bedekt, moet je voor het afnemen van de test de volgende stappen uitvoeren:

1. Verwijder de gebitsprothese.

2. Spoel eventueel achterblijvende pasta van je tandvlees.

3. Wacht 30 minuten.

4. Voer de test volgens de aanwijzingen uit.

Als er tijdens je test een streepje naast de letter 'T' verschijnt, maar geen streepje naast de letter 'C', betekent dit dat jouw test niet goed heeft gewerkt. Voor een juiste test moet er een streepje verschijnen bij het gedeelte dat met de letter 'C' is aangegeven. Als dat niet het geval is, dan is de test mislukt.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Je kunt controleren of de test werkt door te kijken of er naast de letter "C" op de test-stick een streep verschijnt. Dit zal gebeuren als je de instructies nauwkeurig hebt opgevolgd en minimaal 20 minuten hebt gewacht nadat je de test-stick in het buisje hebt geplaatst. Als er geen streep naast de letter "C" op de test stick verschijnt, dan is de test mislukt.

De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Je kunt zien dat de test niet werkt als de resultaten op de test-stick niet overeenkomen met de voorbeeld-resultaten in het instructieboekje of op de website. Je test wordt als ongeldig beschouwd als:

• Er géén streep naast de letter "C" op de test-stick verschijnt

• Er überhaupt geen strepen op de test-stick verschijnen; of

• De test-stick na 20 minuten roze blijft.

Als de test is mislukt of je niet zeker bent van de resultaten, moet je een nieuw testpakket gebruiken. De persoon die jou de test gaf kan een nieuwe test aanvragen via de begeleider of laat je testen bij de soa-poli of huisarts.

Als er bij je testresultaten een streep naast de letter "C" zichtbaar is én een streep naast de letter "T" te zien is, betekent dit dat je mogelijk een hiv-infectie hebt (hiv-positief). De intensiteit van de strepen op de test-stick houdt echter geen verband met het stadium van hiv of de mate waarin je hiv aan anderen kunt overdragen. Een donkerder gekleurde streep naast de letter "T" houdt dus niet in dat je in sterkere mate hiv-positief bent getest. Je zult een vervolgtest moeten laten uitvoeren om je testresultaten te bevestigen. De testresultaten voor je mondvocht moeten op basis van bloedtests worden bevestigd op een soa-poli, bij je huisarts of andere zorgverlener. Neem in afwachting van de testresultaten de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je hiv verspreidt.

Elk streepje bij de letter "T" op het de test-stick, ongeacht de kleur of donkerte daarvan, geeft aan dat je mogelijk een hiv-infectie hebt. Je zult een vervolgtest moeten laten uitvoeren om je testresultaten te bevestigen. Neem contact op met een soa-poli, je huisarts of zorgverlener voor een vervolgtest in een professionele medische omgeving. Een soa-poli, huisarts of andere zorgprofessional dient je resultaten voor de OraQuick® hiv-zelftest te bevestigen. Neem in afwachting van de testresultaten voorzorgsmaatregelen (vermijd onbeschermde seks) om te voorkomen dat je hiv verspreidt.

De hiv-zelftest is onderzocht in een studie, waarin 400 personen die hun hiv-status niet wisten de zelftest deden. Zij werden daarnaast ook op hiv getest via de standaard laboratoriumtest. 

De onderzoekers vergeleken de resultaten van de laboratoriumtest met de resultaten van de zelftest. Hieruit kwam naar voren dat bij 99,1% van de mensen zonder hiv (321 van de 324) ook de zelftest geen hiv aantoonde. Dit betekent dat bij 1 op de 324 mensen zonder hiv, de zelf-test hiv aantoonde ook al hadden deze personen geen hiv. Dit heet een vals-positieve test.

Bij de mensen met hiv toonde de zelftest bij 100% van hen
(76 van de 76) hiv aan. Een vals-negatieve test kwam in
deze studie niet voor.

Er bestaat goede behandeling waarmee je levenslang goed met hiv kunt leven zonder aids te krijgen. De levensverwachting van mensen met hiv is vergelijkbaar met die van gezonde mensen. De behandeling bestaat uit het dagelijks slikken van één á twee pillen. Hierin zitten meestal 3 verschillende medicijnen. Hiv wordt hierdoor goed onderdrukt. Bijwerkingen zijn er nog wel, maar door de verbetering van de medicijnen zijn ze milder geworden.

Genezing van een hiv-infectie is niet mogelijk. Het virus verdwijnt niet uit het lichaam, maar ontwikkeling van de hiv kan wel worden geremd door behandeling met medicijnen, de zogenoemde hiv-remmers. Zie ook ‘Wat zijn hiv-remmers?’.

Een hiv-remmer is een middel dat de toename van hiv in het lichaam tegen gaat. Hiv vermenigvuldigt zich in het lichaam in meerdere stappen, die zich steeds weer herhalen. De hiv-remmers slagen erin om diverse stappen te blokkeren zodat hiv zich niet meer kan vermenigvuldigen. Er zijn ruim 20 hiv-remmers, maar het onderzoek naar hiv-remmers gaat voort. Zowel naar nieuwe hiv-remmers als de effectiviteit van diverse combinaties. De behandelmogelijkheden en de kwaliteit van behandeling zullen alleen maar toenemen.

Het doel van de behandeling met hiv-remmers is om het hiv-virus zodanig te onderdrukken dat het ondetecteerbaar is. Dit betekent dat hiv nog wel in het lichaam zit, maar in zo'n kleine hoeveelheid dat het niet meer meetbaar is. Je hebt het dan over een zeer lage viral load waarde.

De voordelen van een ondetecteerbare viral load zijn:

• een laag risico op ziekte door hiv;

• een laag risico op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten;

• een verwaarloosbare kans op hiv-overdracht.

Iedereen in Nederland heeft recht op medische zorg. Iedere dokter en verpleegkundige is verplicht om medische zorg te verlenen, ongeacht of iemand verzekerd is of geld heeft. Als je niet verzekerd bent, wordt er gekeken of je zelf kunt bijdragen of alsnog een verzekering kunt krijgen.

Mensen zonder verblijfsvergunning kunnen geen zorgverzekering afsluiten. Als zij hiv-medicatie nodig hebben of als onlangs hiv bij hen is vastgesteld, kunnen ze zich via een arts laten doorverwijzen naar de ziekenhuizen die een beroep kunnen doen op bepaalde regelingen om hiv-zorg te krijgen. De hiv-consultent in het ziekenhuis kan hierover informatie geven.

Er zijn verschillende hiv behandelcentra in Nederland (zie: hiv behandelcentra). Je huisarts of arts bij de soa-polikliniek kan je hiernaar verwijzen.

De levensverwachting van mensen met hiv is vergelijkbaar met die van de algemene bevolking. Als je wordt behandeld en je bent verder gezond, kun je normaal functioneren in de maatschappij. In het begin, als je net weet dat je hiv hebt, zul je moeten wennen aan het idee. Er komt veel op je af. Hiv is een infectie die nog altijd bij grote delen van de maatschappij beladen is: dat komt door het hiv-stigma.

Veel mensen zijn bang voor mensen met hiv in plaats van voor hiv. Je kunt bij diverse instanties informatie vinden en steun krijgen (Zie ook ‘Waar kan ik terecht met vragen over leven met hiv?’). Na verloop van tijd vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats en zul je meer rust vinden.

Bij veranderingen in je levens- of gezondheidssituatie kunnen weer nieuwe vragen ontstaan. Ook dan kun je aankloppen bij je behandelaar of diverse instanties.

Je zult ongetwijfeld mensen die je dierbaar zijn, willen vertellen over jouw hiv-infectie. Het is belangrijk om steun te krijgen. In geen enkel geval ben je verplicht om over je hiv-status te vertellen. In de dagelijkse omgang lopen mensen in jouw omgeving geen risico om hiv op te lopen. De keuze om het te vertellen, ligt altijd bij jezelf.

De website 4mezelf.nl is een Nederlandstalige website voor mannen die seks hebben met mannen, die net gehoord hebben dat ze hiv-positief zijn.

Meer informatie kun je ook vinden bij hivvereniging.nl. Dit is een patiënten belangenvereniging. Je kan ook terecht bij het Servicepunt van de Hiv Vereniging, voor vragen over het leven met hiv of voor een luisterend oor. Bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 - 22.00 uur via 020 689 25 77 of via email: servicepunt@hivvereniging.nl.

De Hiv Vereniging heeft een website ontwikkeld die mensen met hiv en professionals in de zorg informeert. Op deze website staat veel informatie over leven met hiv, onder andere: Waarom vertel je wel of niet je hiv-status en aan wie? Hoe kijk je aan tegen seks en een relatie? Maar ook informatie over de hiv-behandeling, onderzoeken, en de omgangsvormen tussen zorgverleners en patiënten, zoals de geheimhoudingsplicht. Zie positiefzorgt.nl voor meer informatie.

Veel informatie kun je vinden op de websites van het Aidsfonds (aidsfonds.nl) en Soa Aids Nederland (soaaids.nl). Ook bij de Aids Soa Infolijn kun je informatie vinden of een luisterend oor krijgen. Het telefoonnummer is 0900-2042040 (10 ct/min). Zie sense.info voor openingstijden en contact via email en chat.

Stichting ShivA is een organisatie voor mensen die met hiv of aids te maken hebben. ShivA ondersteunt mensen die leven met hiv en ontwikkelt activiteiten rondom spiritualiteit, hiv en aids. Er is ook de mogelijkheid om met iemand van ShivA te spreken over leven met hiv. Zie shiva-positief.nl voor meer informatie.

Als je er alleen voor staat, kun je een beroep doen op buddyzorg. Buddy’s zijn vrijwilligers die mensen met een chronische ziekte uit hun isolement halen. Zie mezzo.nl/buddyzorg voor meer informatie.

Met je huisarts of hiv-consulent kun je u bespreken of je een beroep wilt doen op professionele hulpverlening, zoals thuiszorg en psychische hulpverlening.