Informatie over de hiv zelftest

Informatie

Algemeen
Deze website bood tot 4 januari 2016 een hiv zelftest service aan: een betrouwbare hiv zelftest in combinatie met instructie en begeleiding via internet. Hiermee kon u volledig anoniem zelf een hiv test doen, zonder tussenkomst van een zorgverlener of laboratorium, op een locatie en tijdstip die u uitkwamen. De test kostte 29,50 euro en werkt op basis van mondvocht. Bloedprikken was dus niet nodig. Na 20 minuten kon  u het resultaat aflezen.

Deze hiv zelftest service werd voor een beperkte tijd aangeboden door de GGD Amsterdam in samenwerking met GGD Rotterdam-Rijnmond, Soa Aids Nederland en het AMC. Deze service maakte deel uit van een onderzoek. We onderzoeken het gebruik en de bruikbaarheid, uitvoerbaarheid en acceptatie van het aanbieden van een hiv zelftest service. De resultaten van het onderzoek worden begin 2016 verwacht.

Om welke test ging het?
De hiv test die u via deze website kon kopen is de OraQuick In-Home hiv test. Deze test meet anti-lichamen tegen hiv in mondvocht. Deze anti-lichamen worden door het menselijk afweersysteem aangemaakt als iemand een hiv-infectie oploopt. Er zit géén hiv virus in mondvocht of speeksel. Hiv kan daarom niet via zoenen of gebruik van hetzelfde bestek worden overgedragen.

 

Instructievideo
Als de instructievideo hieronder niet werkt, ga dan naar youtube.