Peer login

Het project

In het PREVENT-project onderzoeken we of het werkt om gratis hiv-zelftesten via sociale netwerken te verspreiden door peers. Zo kunnen mensen worden bereikt die nog niet eerder op hiv zijn getest.

Peers zijn mensen die een training hebben gehad over de zelftest, zodat zij gemakkelijk hiv-testen kunnen aanbieden.

Het project wordt uitgevoerd door GGD’en en ziekenhuizen in Nederland, zie over deze website

Wie krijgt de test aangeboden?

Mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgenders van 18 jaar en ouder, met een niet-Westerse achtergrond*, die nog nooit of al lange tijd niet ( > 1 jaar geleden) op hiv zijn getest.

* zij hebben vaker te maken met vooroordelen rond (homo)seksualiteit en hiv, waardoor het belemmerend kan zijn om zich te laten testen

BELANGRIJK
De zelftest kan alleen hiv-infecties opsporen die 3 maanden of langer geleden zijn opgelopen. De uitslag zegt dus niets over (seksuele) risico's die je in de afgelopen 3 maanden hebt gelopen. Meer informatie over de windowfase van 3 maanden vind je bij Veelgestelde vragen.

 

Om welke zelftest gaat het?

De OraQuick hiv-test

Wanneer deze zelftest een hiv-infectie aantoont, dan moet de uitslag worden bevestigd door een bloedtest bij de GGD of huisarts. 

De OraQuick-test kan alleen infecties opsporen die 3 maanden of langer geleden zijn opgelopen.   

Heb jij de zelftest ontvangen? Lees dan eerst alle informatie op deze pagina en bekijk de instructievideo bij ‘Hoe werkt de test?’.

Hoe werkt de test?

Als de instructievideo hieronder niet werkt, klik dan hier

 

Belangrijke informatie

De test werkt op basis van mondvocht. Je haalt de test-stick langs je tandvlees en stopt deze in een buisje met vloeistof.

Na 20 minuten kan je het resultaat op de test-stick aflezen.

Heb je de video bekeken? Als je daarna de test gaat afnemen, volg dan de stap-voor-stap instructies nauwkeurig op, anders is je testresultaat niet betrouwbaar.

Je kunt de test éénmalig gebruiken, bij één persoon. Na gebruik kan je de test weggooien bij het (rest)afval.

Ga verder naar ‘De uitslag van de zelftest’.

De zelftest is bijna even goed als een test uitgevoerd door een soa-polikliniek (GGD), huisarts of ziekenhuis. Maar let wel op het volgende:

Als de zelftest hiv aantoont, betekent dit dat je mogelijk een hiv-infectie hebt. De test geeft géén 100% zekerheid. Een aanvullende test is nodig bij de GGD, huisarts of ziekenhuis.

Als de zelftest géén hiv aantoont, betekent dit dat je hoogstwaarschijnlijk géén hiv-infectie hebt, tenzij:

  • je de test niet volledig volgens de instructies hebt uitgevoerd
  • je in de 3 maanden voor het testen risico op hiv hebt gelopen. De zelftest kan alleen hiv-infecties opsporen die 3 maanden of langer geleden zijn opgelopen

De zelftest geeft alleen informatie over hiv en niet over andere soa.

Je hoeft op deze website géén persoonsgegevens zoals naam of adres in te vullen. Je kunt volledig anoniem meedoen. Je logt in met het nummer van het testpakket. Daarna vul je een korte vragenlijst in met vragen over je leeftijd en seksuele voorkeur. Zo krijgen we inzicht in de deelnemers aan dit project.

We vragen je wel een emailadres door te geven. Je ontvangt na 3 weken na het testen een korte vragenlijst over jouw ervaringen met de zelftest. Dit is vrijwillig, maar voor de evaluatie van dit project erg belangrijk. De gegevens worden volledig vertrouwelijk behandeld en alléén gebruikt voor de evaluatie van dit project. Email-adressen worden direct na ontvangst van de vragenlijst vernietigd.

Je ip-adres wordt niet opgeslagen.

Ga naar Privacy voor uitgebreidere informatie.Klaar om te testen? Ga naar Start de zelftest en volg de stap-voor-stap instructies.

Voor meer informatie, ga naar Veelgestelde vragen.